پروستات چیست؟

پروستات چیست؟
پروستات غده ی كوچكی است كه پائینتر از مثانه قرار گرفته و قسمت ابتدایی پیشابراه را احاطه كرده است. پیشابراه مجرایی است كه ادرار را از مثانه به طرف خارج از بدن هدایت میكند. این غده در زیر مثانه و در محل خروج ادرار از آن و نیز در جلوی راست روده قرار دارد. پروستات طبیعی در معاینه قوام نرم دارد و فاقد توده است. این غده كه اعمال مختلفی انجام میدهد از دو اند قسمت تشكیل شده كه توسط یك لایه ی بافتی پوشیده شده .
پروستات چه كاری انجام میدهد؟
یكی از كارهای پروستات كمك به كنترل ادرار، با وارد كردن فشار به قسمت ابتدایی پیشابراه است. همچنین پروستات، مایعی ترشح میكند كه سلولهای جنسی مرد، یا اسپرمها را فعال نگه میدارد. این مایع پیشابراه را مرطوب و لغزنده میكند. این مایع ماهیت قلیایی داشته و نیز مواد مغذیای دارد كه برای فعال باقی ماندن اسپرمها، لازم است. اعمالی كه پروستات انجام میدهد، نشان میدهد كه اگرچه بدون پروستات، تقریبا مردان نابارور هستند اما نبود آن نیز تاثیر چندانی در زندگی فرد ندارد .
علائم بیماریهای پروستات كدامند؟
* مشكل در ادرار كردن، احساس فوریت و یا تكرر ادرار .
* خون در ادرار و یا مایعات دستگاه تناسلی .
* سوزش ادرار یا ادرار دردناك .
* مشكل در فعالیت جنسی طبیعی .
* سفتی و درد متناوب در پایین كمر، لگن یا بالای رانها .
* بند آمدن ادرار یا قطره قطره آمدن ادرار .
چه بیماریهایی پروستات را درگیر میكند؟
سه گروه بیماری پروستات را تحت تاثیر قرار میدهد :
* بزرگ شدن خوش خیم پروستات
* التهاب پروستات یا پروستاتیت
* سرطان پروستات، كه یك سوم مردان را تهدید میكند .
بزرگشدن خوش خیم پروستات چیست؟
در مردان جوان، پروستات تقریبا به اندازهی یك گردو است. با افزایش سن اندازهی این غده نیز افزایش مییابد. به این افزایش اندازه، بزرگ شدن خوش خیم پروستات BPH)) گفته میشود .
از چه زمانی آغاز میشود؟
این فرایند از 30 سالگی شروع میشود و اغلب موارد بعد از 50 سالگی علائم پدیدار میشوند. بزرگ شدن پروستات كه بیشتر در افراد مسن دیده میشود علائمی ایجاد میكند .
چه علائمی ایجاد میكند؟
پروستاتی كه بزرگ شدهاست میتواند به قسمت خروجی مثانه و به ابتدای پیشابراه فشار وارد كند. این اتفاق منجر به ایجاد مشكلاتی در ادرار كردن میشود. جریان ادرار آهستهشده و تكرر ادرار ایجاد میشود كه به خصوص بیشتر در شبها رخ میدهد. ممكن است احتباس ادراری روی دهد. مشكلات جدیتری مانند عفونت مجاری ادراری و یا انسداد كامل پیش ابراه و آسیب به كلیه ها نیز در مواردی ممكن است ایجاد شود .
شیوع آن چقدر است؟
این بیماری بسیار شایع است. نیمیاز مردانی كه بالای 50 سال دارند علائمیاز بزرگی پروستات را نشان میدهند اما 10% ان آن به مداخلات دارویی و جراحی نیاز پیدا میكنند. بزرگی پروستات با معایناتی كه پزشك انجام میدهد تشخیص داده میشود .
آیا این بیماری با سرطان ارتباطی دارد؟
نه. این بیماری كاملا خوشخیم است و ارتباطی با سرطان پروستات ندارد .
التهاب پروستات چیست؟
این بیماری بیشتر در مردان جوان تا میانسال رخ میدهد. متناوباً درد ایجاد میشود و تشخیص آن به دلیل اینكه علائم، در افراد مختلف متفاوت است، مشكل است. ممكن است در هنگام ادرار كردن سوزش یا درد ایجاد شود و مثانه كاملاً خالی نشود كه این علائم در بیماریهای دیگر نیز دیده میشود. تا 12 10 درصد از مردان این علائم را تجربه میكنند
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات، رشد بدخیم سلولهای پروستات است كه معمولاً آهسته و در درون پروستات در طی سالها رشد میكند و در
این مدت علائم كمی ایجاد میكند. اما به مرور زمان به بیرون از پروستات گسترش م ییابد. ممكن است به بافتهای دورتر مانند
استخوانها، ریهها و كبد نیز دستاندازی كند. علائم و نشانهها به میزان پیشرفت بیماری بستگی دارد. این بیماری شایعترین  بدخیمی منجر به مرگ، بعد از سرطان ریه است .
عوامل مستعد كننده عبارتند از :
* سن، بیش از 70% مردان مبتلا، بالای 65 سال دارند .
* رژیم غذایی
* عوامل ژنتیكی، در واقع اگر اقوام نزدیك فرد مبتلا باشند خطر ابتلا افزایش مییابد .
پیشگیری از سرطان پروستات
1_ به مردان بالای 40 سال برای غربالگری این بیماری، سالیانه آزمایش( PSA از طریق آزمایش خون) و معاینه توسط پزشك توصیه میگردد .
2 _ رعایت رژیم غذایی : بر اساس تحقیقات اخیر دیده شدهاست كه مصرف بعضی از مواد غذایی مانند سلنیوم، ویتامین D، سویا، چای سبز، لیكوپن (ماده موجود در گوجه فرنگی ) در پیشگیری و حتی كاهش رشد این تومور موثر بوده است .همچنین عدم مصرف بعضی غذاها مانند موادی قندی و نشاستهای و چربیها به خصوص LDL یا همان چربی مضر، جهت پیشگیری در ابتلاء این بیماری توصیه میگردد . تهیه و ترجمه :گروه سلامت سیمرغ ـ دكتر حانیه تركمان
سوزاك
گاهی بیماران از بیان بیماریهای مقاربتی خویش احساس شرمساری میكنند اما این مطلب را باید بدانند كه تمامی این بیماریها براحتی قابل پیشگیری است وآموزش در این زمینه اولین قدم در پیشگیری میباشد.
سوزاك عبارت است از یك بیماری عفونی در دستگاه تناسلی كه از راه آمیزشی منتقل می شود. در مردان، این عفونت در پیشابراه رخ می دهد، در زنان ( ، در پیشابراه مجرایی كه ادرار را از مثانه به بیرون هدایت می كند) و نیز دستگاه تولید مثل، و در هر دو جنس ممكن است راست روده، گلو، مفاصل، یا چشمها نیز درگیر شوند. این عفونت در تمام سنین رخ دهد (حتی كودكان كم سن و سن سال كه م ورد تجاوز قرار میگیرند). حداكثر شیوع این عفونت بین 30 20تا سالگی . است دوره كمون بیماری ( از زمان ورود میكرب تا بروز علایم) 10تا 2 . روز است
همانطور كه در بالا ذكر شد این بیماری از طریق تماس جنسی منتقل میشود و عامل آن گنوكوك میباشد . در مردان 7-2 روز  پس از تماس جنسی با فرد آلوده ترشحات چركی از مجرای ادرار خارج شده و میزان دفع ادرار نیز كاهش و با سوزش میباشد. .
درصد كمیاز مردان بدون نشانه بالینی هستند .
در خانمها پس از آلودگی ، التهاب دهانه رحم به وجود آمده كه در بیشتر موارد بدون نشانه است ولی در برخی از خانمها پس از نزدیكی ترشحات غیرعادی یا خونریزی وجود دارد .
در بیست درصد از موارد ، عفونت در مراحل عادات ماهانه به رحم رسیده و باعث التهاب رحم ، لوله های زهدان و برخی نواحی لگن میشود كه گاهی چنین حالتی منجر به عقیم شدن و یا حاملگی خارج از رح م میشود . دختران در سنین قبل از بلوغ ممكن است در اثر تماس جنسی مستقیم با ترشحات بالغین آلوده ، دچار التهاب گنوكوكی واژن و رحم شوند . نوزادان و ندرتاً بالغین ممكن است مبتلا به عفونت كنوكوكی ملتحمه چشم شوند كه اگر به سرعت و به مقدار كافی درمان نشوند ممكن است منجر به كوری گردد . در صورتیكه آلودگی به صورت سیستمیك در بدن پخش شود منجر به درگیری مفاصل و پوست و گاهی بندرت قلب و پرده های مغزی میشود . در صورتیكه درمان آلودگی و التهاب مفصلی به تأخیر افتد منجر به ضایعات دائمی مفصلی میشود .
التهابهای غیرگنوكوكی مجاری ادراری – تناسلی و التهاب چركی مخاطی رحم كه ممكن است با عوامل دیگر غیر از گنوكوك ایجاد شده باشند ، در اغلب موارد با عفونت گنوكوكی همراه بوده و تشخیص بالینی سوزاك را دچار اشكال میكند . تشخیص بیماری از طریق آزمایش میكروسكوپی گسترش ترشحات دستگاه تناسلی رنگ آمیزی شده با روش گرم یا كشت این ترشحات در محیطهای اختصاصی كشت … صورت میگیرد .
حداكثر شیوع این بیماری در طبقات اقتصادی پائین جامعه وجود دارد . در حال حاضر موارد مقاوم به داروهای قدیمی افزایش یافته است و داروهای جدید تنها كاربرد درمانی دارند .
مخزن :
انسان تنها مخزن شناخته شده این عامل عفونی است .
دوره واگیری :
این زمان نزد موارد درمان نشده(در حالیكه با مراجعه سریع و به موقع چند ساعت بعد از شروع درمان مؤثر ، واگیری بیماری خاتمه مییابد) ممكن است برای ماهها ادامه داشته باشد .
علایم شایع زنان معمولاً علایم كمی دارند یا اصلاً علامتی ندارند. اما علایم در مردان معمولاً برجستهتر هستند .
* سوزش به هنگام ادرار
* ترشحات غلیظ به رنگ سبز ـ زرد از آلت تناسلی مردان یا مجرای
* تب خفیف و یا لرز بدون تب
* گاهی درد به هنگام مقاربت
* درد مفاصل به خصوص در ناحیه مچ دست و مچ پا
* ورم مفاصل به همراه بثورات
* ( بثورات نقاط قرمز وصورتی خصوصاً روی كف دست)
* گاهی گلو درد خفیف
علل
عفونت ناشی از باكتریهای گنوكك كه در بافت نرم و مرطوب به خوبی رشد میكنند. باكتریها معمولاً از راه آمیزشی انتقال مییابند، اما در بعضی از موارد منشأ عفونت مشخص . نیست در صورت مقاربتهای غیرطبیعی، ممكن است راستروده یا دهان نیز دچار عفونت شوند .
عوامل افزایش دهنده خطر
* داشتن شركای جنسی متعدد
* خودفروشی
* سوءاستفاده جنسی از كودكان
* عبور نوزاد از كانال زایمانی مادری كه دچار عفونت . است
پیشگیری :
اولین اصل مبتنی بر رابطه جنسی سالم میباشد . پس بهتر است از بیبند و باری جنسی خودداری كنید و به ارتباط با یك نفر اكتفاء كنید .
جهت جلوگیری از ابتلا در اشخاصی كه مشكوك به آلودگی به این بیماری میباشند حتماً بایستی از كاندوم استفاده شود .
اقدامات دیگری كه خاص پیشگیری از ابتلا به سوزاك است مثل پیشگیری داروئی در چشم نوزادان و توجه به تماسهای بیماران
مبتلا به سایر بیماریهای عفونی نیز اجرا میگردد .
ترشحات بیمار و اشیایی كه به آنها آلوده شده اند بایستی گندزدایی شود
موارد این عفونت باید گزارش شود تا از گسترش آن جلوگیری شود. این عفونت گاهی همزمان با سیفلیس و عفونت كلامیدیایی
رخ می دهد. توجه داشته باشید كه همكاری مناسب اهمیت زیادی دارد و مطمئن باشید كه هویت شما نزد پزشك شما محرمانه
خواهد ماند .
عواقب مورد انتظار
با درمان معمولاً در 2 -1 هفته خوب می شود .
عوارض احتمالی
* عفونت گنوككی . چشم این عفونت می تواند باعث نابینایی در كودكان شود .
* مسمومیت ( خون سپتی سمی گنوككی )
* آرتریت ( عفونی عفونت ) مفصل
* بیماری التهابی ( لگن منظور عفونت احشای تناسلی ) در زنان
* آندوكاردیت
* در صورت عدم درمان، گاهی در مردان ناتوانی جنسی رخ می دهد .
* ناباروری در زنان