کیست سینه

Breast cyst کیست سینه کیسه پستان

به کیسه پرشده ای از محتوای مایع میگویند که در داخل پستان میباشد.یک فرد میتواند یک یا چند سیستهای پستان داشته باشد و بیشتر به واسطه برآمدگیهای گردوی یا بیضی شکلشان در لبه های متمایز شناخته میشوند.

کیست پستان از نظر بافت بیشتر همانند یک کیسه حاوی آب کوچک نرم احساس میشود کیست پستان میتواند دردناک و گاهی آزاردهنده باشد، اما در حالت کلی بیخطر هستند

یائسگی کیستها بیشتر در زنان قبل از و در سنین حدود 30 یا 40 میتواند به وجود آید.آنها معمولا پس از یائسگی ناپدید میشوند، اما ممکن است در هنگام استفاده از هورمون درمانی باقی بماند و یا دوباره ایجاد شود.

 درد و تورم معمولا در بیماری فیبروسیست پستان کیست پستان می تواند بخشی از نیمه دوم سیکل قاعدگی یا در دوران بارداری بیشتر است درمان کیستهای پستان معمولا لازم نیست مگر اینکه دردناک یا باعث ناراحتی باشد. در اغلب موارد، ناراحتی که ایجاد میکنند میتواند با تخلیه مایع از کیست کاهش داده شود.

کیست به دلیل رشد غدد شیری شکل میگیرد و اندازه آنها میتواند از کوچکتر از یک کیستهای کوچک در طول معاینه فیزیکی .نخود به بزرگتر از یک توپ پینگپنگ باشداحساس نمیشوند و برخی از کیستهای بزرگ همانند توده احساس میشوند.با اینحال، بیشتر کیستها، صرفنظر از اندازه شان در طول آزمون فیزیکی قابل شناسایی نیستند.

Ovarian cyst

کیست تخمدان

كیست تخمدان عبارت است از توده های تخمدانی معمولا خوش خیم كه اغلب از نسج تخمدان تولید می شود و در بسیاری از موارد از فولیكول های سطح تخمدان سرچشمه می گیرد.در واقع كیست تخمدان از توده های كیسه مانندی كه دارای یك جدار است و مقداری مایع ساده داخل آن جمع شده، تشكیل شده است.چه عواملی باعث بروز كیست تخمدان می شود

علل متفاوتی می تواند باعث بروز این كیست ها شود كه اكثرًا علت آن عدم تخمك گذاری است،چون فولیكولی كه قرار است »تخمك« را ایجاد كند و معمولا  در روز چهاردهم بعد ازشروع عادت ماهیانه، پارگی طبیعی پیدا كرده و تخمك را آزاد می كند،این اتفاق در این فرد رخ نمی دهد و با تجمع آب در داخل خود،تبدیل به كیست می شود.گاهی چند تخمك چند كیست تولید می كنند و این عمل تكرار شده،تعداد زیادی كیست كوچك در تخمدانها ایجاد می شود كه آنها را به نام تخمدانهای «پلی كیستیك» می شناسیم.

كیست تخمدان چند نوع است

كیست ها انواع مختلف دارند ولی كیست های تخمدان شایع كه بیشتر دیده می شود،اكثرًا كیست های ساده و همان كیست هایی است كه شرح داده شد.ولی در مواردی این كیست ها می تواند بدخیم و خطرناك باشد كه برای تشریح آنها به بحث های پیچیده پزشكی نیاز می باشد.

گاهی هم از محل فولیكول تخمدانی در مرحله دوم سیكل ماهانه كه دوره »لوتیئنی« نامیده می شودكیست های لوتیئنی ساخته می شود كه آنها نیز به نام كیست »فونكسیونل«شناخته شده و خطرناك نیستند.این كیست ها یا خود به خود و یا بوسیله درمانهای ساده رفع می شوند.

همانطور كه اشاره شد،كیست هایی كه جدار نازك و صاف دارند،ساده هستند و در داخل آنها مایع صاف بدون هیچ گونه نسج اضافی مالحظه می شود اینها كیست های »فونكسیونل« هستند و اكثرًا خود به خود رفع می شوند،پس به درمان خاصی نیاز ندارد.ولی گاهی همین كیست ها،كمی بزرگتر شده و می توانند عالیمی مثل درد در زیردل و اختلال در دوره ماهانه بیمار تولید كنند.گاهی هم لكه بینی در این بیماران دیده می شود كه با استفاده از قرص های ضدبارداری به راحتی درمان می شوند و با یك سونوگرافی ساده هم تشخیص داده می شوند.

در ضمن تخمدانهای با كیست های متعدد )پلی كیستیك( نسبتاً خوش خیم هستند ولی درمانآنها در بیماران مختلف بر حسب شرایط بیمار نظیر وزن و اینكه ازدواج كرده یا نه و یا بچه می خواهد یا نمی خواهد كام ًال متفاوت است و به بررسی ها و آزمایشهای دقیق تر و مراجعه های متعدد به پزشك نیاز دارد.

در بیماری كه كیست تخمدان دارد،اگر علایم غیرعادی رخ دهد،ممكن است كار به جراحی بكشد،مثلا كیست پاره شود و یا دردهای شكمی و لگنی حاد و عالیم خونریزی داخل شكمی پیدا شود،اكثرًا كار به جراحی می كشد.

* در بعضی موارد هم ممكن است كیست دچار پیچ خوردگی شود و این پیچ خوردگی ادامه یافته منجر به تحریك پریتون و كیست دچار كم خونی شود.در این صورت نیز اگر علایم با جابجایی و استراحت تغییر نكند و درد و استفراغ ادامه پیدا كند،باید جراحی شود.

* در حالتی كه كیست خیلی بزرگ شود و یا آنكه پس از چند دوره درمان طبی به درمان جواب ندهد (باید جراحی شود) معمولا تخمدانهای با كیست های متعدد به جراحی نیاز ندارند ولی بیمار باید با دقت تحت نظر باشد و ممكن است سالها به درمان طبی نیاز داشته باشد كه بر حسب شرایط

سنی،

وضعیت كیست ها

و شرایط زناشویی

و وزن بیمار،درمانها متفاوت خواهد بود.

پیشگیری بدون استفاده از دارو برای كیست تخمدان وجود ندارد فقط تجربه نشان داده كه افرادی كه از قرصهای ضد بارداری استفاده می كنند،كمتر دچار كیست تخمدان می شوند و در حاملگی و شیردهی نیز به علت مهار فعالیت تخمدان كیست های تخمدان كمتر مشاهده می شود و اگر هم وجود داشته باشد در دوره بارداری و شیردهی خود به خود پس رفت پیدا می كند.

معمولاخانم هایی كه دیر ازدواج می كنند و دیر حامله می شوند،بیشتر در معرض این كیست ها قرار می گیرند، ولی کاملا نمی توانیم بگوییم كه برای جلوگیری از كیست تخمدان قرص ضد بارداری بخورند چون همه خانمها كیست تخمدان پیدا نمی كنند بنابراین توصیه می كنم با مراجعه مرتب ساالنه به پزشك متخصص زنان مشاوره و معاینه شوند و هرگاه دردهای مبهم لگنی، لكه بینی و یا بی نظمی در عادت ماهانه پیدا كردند.باید با متخصص زنان مشورت كنند و به موقع سونوگرافی انجام دهند تا در صورت كیست،نوع آن مشخص شود و درمان به روش صحیح صورت گیرد.

چون اكثر این كیست ها در صورت تشخیص بموقع با درمان دارویی رفع خواهند شد( استفاده از هورمون ها) و به ندرت كار به جراحی می كشد.

معمولا دختر خانمهایی كه كیست تخمدان دارند،از اینكه در آینده بار دار نشوند،نگران هستند، آیا كیست تخمدان مانع بارداری می شود؟

در تخمدانهای پلی كیستیك با توجه به اینكه کاملا وضع آندوكرینولوژی زن به هم می خورد و از تخمدانهای كیستیك و بدون تخمك گذاری هورمونهای مردانه ترشح می شود همچنین پرمویی )هیرسوتیسم( و اختلالات شدید دوره ماهانه دیده می شود )مثلا هر شش ماه یا هر سه تا چهار ماه یكبار پریود می شوند( فرد دچار »الیگومنوره« شدید می شود،در نتیجه با شرایط حاملگی دشوار روبه رو است و به كمك پزشك نیاز دارند.علاوه بر این افرادی كه هنوز ازدواج نكردند،هم نباید رها شوند چون اختلالات و تغییرات هورمونی ایجاد عوارض می كند و حتی می تواند حالتی شبیه دیابت در بیماران ایجاد كند.خانمهایی كه كیست تخمدان دارند و دارو مصرف می كنند،باید از حركات ورزشی جهشی و كششی،دوومیدانی،شنا،یوگا و نظیر آن پرهیز كنند.

در واقع هر كاری كه فشار به لگن بیاورد ممنوع است.پس از دوره درمان هم كه پزشك تعیین می كند،دوباره مراجعه كنند تا از درمان كامل خود مطلع شوند و در صورت جواب ندادن درمان و بهبود نیافتن،بررسی های آزمایشگاهی دقیق تر از آنها به عمل آید.

علایم کیست تخمدان :

درد لگن ، پریود سنگین ، تخلیه مشکل روده ، خستگی ، گیجی