رابطه مثبت اندیشی و قانون جذب
وقتی به چیزي فکر میکنید ،در واقع برایش کارت دعوت میفرستید .آیا هرگز برایتان پیش آمده که به دوستی که مدتها از او بی خبر بوده اید فکر کنید و یا به هر دلیلی با هم قهر بوده اید و …ولی او ناگهان پس از سالها ،به شما تلفن بزند؟ شما با کلام خود میتوانید روند حوادث را تغییر دهید .آیا هیچوقت به این موضوع فکر کرده اید که اراده شما ،تولید کننده افکارتان است نه اتفاقات روزمره .افکار و تصاویر ذهنی خود را کنترل کنید و اراده خود را بر آنها تحمیل کنید .هرگز اجازه ندهید فردي یا موضوعی افکار شما را دستخوش نوسان کند یا تصویر ذهنی نامطلوبی براي شما بسازد .بهجاي تصاویر درهم و منفی ،تصاویري زیبا از ذهنتان بسازید آنگاه خواهید دید که ذهن شما چه پیشگوي قابلی است.
آینده را تصاویر ذهنی انسان میسازد!
آیا میدانید این اتفاق چگونه رخ میدهد؟ فکر شما امواجی تولید میکند که باعث جذب ذهن و فکر دوست شما میشود و او با شما تماس میگیرد .در مورد آینده نیز همین قانون صدق میکند .وقتی شما شرایطی را براي آینده در نظر میگیرید و به آن فکر میکنید امکان وقوع آن را به طرز چشمگیري قطعی میکنید.
تصاویر ذهنی شما ،بهسوي شما باز میگردند!
زندگی مانند آینهاي است که همیشه تصویر ذهن خودتان را منعکس میکند .افراد مثبت ،مهربان ،شاد و باگذشت ،دنیا را مانند خودشان شاد و دلنشین میبینند و افراد منفی ،غمگین ،ناراضی و کینهجو تصاویر سخت و تاریکی در آن خواهند دید.
همیشه انتظار بهترین رویدادها را داشته باشید!
امیدوار باشید ) امید ،همان ایمان است ( امید یکی از زیباترین وجوه ذهن شماست و ناامیدي بدترین جنبه آن است .هنگامیکه از رویدادي ناامید میشوید در واقع درهاي ارتباط خود را با خداوند میبندید ،در حالیکه وقتی به آینده امیدوارید و دعا میکنید، رحمت خداوند را بهسوي خود میکشید.
اگر میخواهید در این آینه کروي ،آنچه بهسویتان میآید زیبا و شادي بخش باشد ،همانطور بیندیشید،اگر انتظارات منفی و بدبینانه داشته باشید به طرف بدبختی و اتفاقات نامطلوب خواهید رفت ولی اگر انتظار بهترینها را داشته باشید و ذهن خود را مملو از تصاویر و اتفاقات مثبت و زیبا از آینده نمائید براي شما همان اتفاق مثبت رخ خواهد داد. ناامیدي دیواري است محکم ،که پشت آن یک پرتگاه است.
امید جادهاي است روشن که به مقصود نهایی ،منتهی میشود.
درباره آینده صحبت کنید .سعی کنید در استفاده از کلمات ،آنهائی را انتخاب کنید که در آن علامتی از تحقق آرزوهاي شما وجود داشته باشد .سعی کنید قالبهاي فکري نادرست کلمات منفی را درون خود ویران کنید و هنگام سخن گفتن از قدرت نفوذ کلام خود ،نهایت بهره را ببرید .با کلمات امیدوار کننده ،در خود شور و شوق ایجاد کنید .شما هم حتماً در اطراف خود به افرادي برخورد کردهاید که معروف به منفیبافی هستند؟ آیا هرگز دقت کردهاید که همین افراد تا چه میزان ) نسبت به دیگران ( بیشتر دچار بد شانسی و بد بیاري میشوند؟ فکر میکنید علت چیست؟ مسلماً علت این امر ،منفیبافی درونی خود آنهاست .در گذشته وقتی قصد انجام کاري را داشتند میگفتند :نفوس بد نزنید یا نفوس خوب بزنید .این اصطلاح نیر دقیقاً به همین اصل باز میگردد که شما با کلام خود میتوانید روند حوادث را تغییر دهید.
نگاه دین به مثبت اندیشی
در سراسر نهج البلاغه به ابعاد مثبت و سازنده رفتارها ،صفات افراد ،و افکار سازنده توجه شده است .حضرت علی علیهالسلام نه تنها خود به این موارد توجه داشتند ،بلکه دیگران را نیز هدایت میکردند تا این ابعاد را به طور اختیاري و آگاهانه مورد توجه قرار دهند . براي مثال ،به زیباییهاي جهان توجه داشته باشیم ،صفات خداوند را که همه مثبت هستند فراموش نکنیم ،کارهاي نیک و مثبت دیگران را به خاطر داشته باشیم و از پیامدهاي مثبت اعمال غفلت نکنیم .توجه به این ابعاد جهان ـ در واقع ـ نگاه واقع بینانه و در عین حال ،مثبتنگرانه به مسائل است .انتظار مثبت نسبت به آینده ،شامل سه حیطه میشود :
:1انتظار کمک از سوي خداوند
یک مسلمان با توکلی که به خداوند دارد و اعتقادي که به نقش خداوند در بروز رویدادها دارد ،قطعا در مورد آینده خوش بینی اش متکی به امید به خداوند است .خوشبینی یعنی امید به خداوند.
خوشبینی آن است که عمل را خالص نموده و در مورد بخشش از لغزشها به خداوند امیدوار باشی.
فرد مسلمانی که از خیانت به دور است نسبت به آینده دو انتظار مثبت دارد :یا به نداي حق لبیک میگوید که آنچه نزد خداست بهترین است ،یا روزي خود در این دنیا را از خداوند دریافت مینماید .بنابراین ،فرد مسلمان خوشبین نسبت به آینده انتظار مثبت دارد.
:2انتظار عملکرد درست از سوي دیگران
در منابع اسلامی از سوء ظن به دیگران منع شده است .معناي سوء ظن آن است که فرد مسلمان نسبت به برادران دینی خود انتظار عملکرد بد و منفی داشته باشد .در اینجا میخواهیم به این واقعیت اشاره کنیم که بدبینی نسبت به دیگران تنها ناظر به اعمال و رفتار گذشته مردم نیست ،بلکه بخشی از بدبینی ناظر به این است که نسبت به رفتارهاي دیگران در آینده انتظار منفی داشته باشیم .در نتیجه ،امیدوار بودن به دیگران و انتظار خوب داشتن از دیگران یکی از مولفه هاي خوشبینی است
فرد مسلمانی که از خیانت به دور است نسبت به آینده دو انتظار مثبت دارد :یا به نداي حق لبیک میگوید که آنچه نزد خداست بهترین است ،یا روزي خود در این دنیا را از خداوند دریافت مینماید .بنابراین ،فرد مسلمان خوشبین نسبت به آینده انتظار مثبت دارد
افراد بدبین انتظار عملکرد نادرست از سوي دیگران دارند؛ زیرا خودشان نیز به خاطر بدبینی عملکرد درست ندارند» .شر الناس من لایثق باحد لسوء ظنه و لا یثق به احد لسوء فعله« بدترین افراد کسی است که به دیگران به خاطر بدبینی اعتماد ندارد و دیگران نیز به خاطر بدرفتاري به او اعتماد ندارند .این روایت ،هم رابطه بدبینی را با رفتار بد و هم تأثیر بدبینی را در روابط اجتماعی نشان میدهد .وقتی کسی به دیگري اعتماد نمیکند »انتظار منفی« از عملکرد او در آینده دارد.
نکتهاي که در مورد خوشبینی نسبت به افراد دیگر مطرح میشود این است که بر اساس نهج البلاغه ،تنها خوشبینی نسبت به نیات و رفتار افراد تابع موقعیت است ،اما سایر زمینه هاي خوشبینی موقعیتی نیستند ،بلکه دایمی اند هنگامی که صلاح و نیکی بر زمان و مردم زمان گسترش یابد ،در این حال ،اگر کسی گمان بد به دیگري ببرد که از او گناهی ظاهر نشده ،به او ستم کرده است و هنگامی که فساد بر زمان و اهل زمان مستولی شود هر کسی گمان خوب به دیگري ببرد خود را فریب داده است .دو قسمت از نامه 53نیز به این امر دلالت دارد.
:3انتظار وقوع رویدادهاي خوشایند
وقتی که فرد مسلمان انتظار کمک از سوي خداوند داشته باشد ،و انتظار دارد که دیگران نیز به صورت درست عمل کنند ،نتیجه منطقیاش این میشود که انتظار داشته باشد در آینده رویدادهاي خوشایند رخ خواهد داد و کارها بر وفق مراد پیش خواهد رفت .پس انتظار مثبت نسبت به وقوع رویدادهاي مثبت نتیجه منطقی کمک از سوي خداوند و عملکرد دیگران و تلاش خود فرد است.