معاینه شخصی بیضه

معاینه شخصی بیضه (T.S.E)
معاینه بیضه توسط خود فرد (Testicular Self Examination) جهت كشف سرطان بیضه
سرطان بیضه شایعترین بدخیمی مردان تا 35 25 ساله می باشد. این سرطان به طور كلی یك درصد انواع سرطان های آقایان را تشكیل می دهد، لذا بسیاری از افراد غیر پزشك با آن آشنایی ندارند
دو گروه از مردان جوان بیشتر از سایر همسالان خود در معرض ابتلای این بیماری می باشند:
الف: آن هایی كه به طور كلی بیضه در كیسه موجود در زیر آلتشان وجود ندارد .
ب: آن هایی كه بعد از 6 سالگی بیضه شان در محل مزبور قرار می گیرد. در این افراد شانس سرطان بیضه تا 17 3برابر سایر افراد می باشد .
بیضه ها اعضای باروری مردانه بوده و كارشان ساختن اسپرماتوزویید و ترشح هورمون مردانه یعنی تستوسترون می باشد. ماده اخیر عامل صفات ثانویه جنسی مثل رشد موهای صورت و تون صدا است .
بیضه طبیعی:
بیضه ها به طور معمول، صاف، بیضوی شكل و تا حدودی سفت بوده و در زیر آلت، در داخل كیسه های بیضه قرار گرفته اند. بیضه ها به طور طبیعی قبل از تولد در محل اصلی قرار می گیرند .اولیای نوزادان باید پس از تولد، از طریق پزشك اطفال از وجود بیضه ها در كیسه مطلع گردیده و اطمینان خاطر پیدا كنند. در صورت عدم استقرار بیضه ها در محل طبیعی خود، مشكل قرار گرفتن بیضه ها در محل طبیعی خود به راحتی با عمل جراحی برطرف می شود .15سال قبل، سرطان بیضه اغلب كشنده بوده و بسیار سریع به سایر اندام های بدن منتشر می شد، در حالی كه امروزه به علت پیشرفت های انجام شده در اكثر مواقع كاملاً قابل درمان است، به خصوص اگر سریعاً تشخیص داده شود .
بیضه غیرطبیعی:
از نظر علایم، ابتدا برجستگی سخت، كوچك و بدون درد را می توان روی بیضه لمس نمود. گه گاه اندازه بیضه بزرگتر از معمول احساس می گردد. غالباً لازم است افراد با قوام و اندازه بیضه خود آشنا باشند تا هر نوع تغییری را حس نمایند .
احساس سنگینی و درد مبهم بیضه، كشاله ران و زیر شكم از دیگر علایم بیماری است. این اتفاقات ممكن است همراه با بعضی بیماری های دیگر مثل عفونت بیضه نیز مشاهده گردد. همین جا است كه پزشك به شما در تشخیص و درمان كمك خواهد نمود .
روش معاینه بیضه:
یك روش ساده به نام معاینه بیضه به وسیله خود فرد (TSE) اگر حداقل به طور ماهانه در حمام و زیر دوش آب گرم انجام شود، در حالیكه چند دقیقه بیشتر طول نمی كشد در تشخیص زودرس سرطان بیضه كمك فراوانی می نماید. لازم به ذكر است كه این روش یعنی معاینه عضو توسط خود فرد در خانم ها جهت معاینه پستان ها توصیه می گردد .
روش انجام معاینه بیضه توسط خود فرد :
1) معاینه بیضه به آرامی با قرار دادن انگشت وسط و نشانه در زیر بیضه و انگشت شست در روی بیضه انجام می شود. بیضه ها با آرامش در زیر انگشتان غلطانده می شود تا هر نوع تغییری مشخص گردد
2) مجرای منی یا اپیدیدیم به صورت توده نواری شكل به اندازه نخود در پشت یا كنار بیضه قرار دارد كه نباید با برجستگی ناشی از سرطان یا توده اشتباه گردد .
3) به طور مستقیم روبروی آینه بایستید و هر نوع برجستگی غیر معمول را در كیسه بیضه یا كشاله ران مشخص
نموده و به پزشك نشان دهیددر لمس هر نوع برجستگی در بیضه، نباید در مراجعه سریع به جراح كلیه و مجاری ادراری درنگ نمود. اگر عفونت وجود نداشته باشد احتمال سرطان وجود دارد به خاطر داشته باشید كه این بیماری بسیار خوب به درمان جواب داده و بیماران می توانند عمر طبیعی داشته باشند. در ضمن وجود فقط یك بیضه سالم برای فعالیت جنسی كافی می باشد .اگر چه معاینه بیضه توسط شخص مفید است ولی هیچگاه جایگزین معاینه پزشك نمی گردد. از پزشك خود بخواهید تا معاینه بیضه را به شما آموزش دهد .نهایتاً هدف از معاینه، مراجعه سریع شما به پزشك می باشد
واریكوسل 1
نوشته : دكتر مجید حقیقت
بیماری واریكوسل چیست؟
واریكوسل یا واریسی شدن عروق بیضه شایعترین بیماری مردان پس از بلوغ میباشد و 10درصد مردان بالغ به آن مبتلا میباشند. واریكوسل شایعترین عامل ناباروری مردان میباشد. سن شروع بیماری معمولاً در زمان بلوغ و یا بلافاصله پس از بلوغ میباشد ولی در سن كمتر یا سن بالا نیز ممكن است ایجاد گردد.
عامل ایجاد بیماری واریكوسل چیست؟
بیماری واریكوسل با واریسی شدن و گشادشدن عروق وریدی(سیاهرگهای) بیضه ظاهر میگردد كه در دو گروه اولیه و ثانویه تقسیمبندی میگردد. در نوع اولیه، هیچ عامل ایجادكننده مشخصی وجود ندارد، گرچه تئوری اشكال در دریچه های لانه كبوتری وریدهای بیضه، طولانی بودن مسیر این وریدها و احتمال اثر فشاری سایر عروق و احشاء شكمیمطرح میباشد ولی هنوز علت مشخصی برای آن ثابت نشده است .
این نوع عامل عمده واریكوسل است و 90درصد در سمت چپ میباشد. نوع ثانویه كه بدنبال وجود عامل مشخص ایجادكننده انسداد در عروق داخل شكم ایجاد می گردد درصد كمیاز واریكوسلها را شامل میشود و علت ایجادكننده آن غالبا تودههای شكمی، بخصوص تومورهای بدخیم میباشد كه تشخیص آن مهم و حیاتی است .
علائم بیماری واریكوسل چیست ؟
بیمار ممكن است با شكایت بزرگی، یا عدم تقارن بیضهها، یا درد بیضه، و یا پس از ازدواج، با ناباروری مراجعه كند. ولی شایعترین فرم آن، بدون علامت، و بطور اتفاقی، حین معاینه، متوجه آن میگردند. درمعاینه، بزرگی و تورم عروق بیضه، بخصوصدر سمت چپ مشهود است و درحالت ایستاده، و یا افزایش فشار شكمی تشدید مییابد و در حالت خوابیده از بین میرود (درصورتیكه تورم عروق درحالت خوابیده از بین نرفت، بایستی به نوع ثانویه آن شك كرد .)
افتراق واریكوسل ازنظر شدت بیماری :
بیماری واریكوسل ازنظر شدت به 3 درجه تقسیمبندی میگردد. در نوع درجه 1 اتساع عروق فقط حین فشار شكمی در لمس توسط پزشك قابل لمس، و تشخیص میباشد. در نوع درجه 2 با فشار شكمی، اتساع عروق، قابل مشاهده میگردد. و در نوع درجه 3 حتی بدون فشار شكمی، اتساع عروق، درحالت ایستاده قابل مشاهده میباشد. لازم به ذكر است نوع درجه 3 آن ازنظر قانون خدمت سربازی در ایران معافیت دائم و انواع درجه 2و 1 معافیت از رزم خواهد داشت.
چه بیمارانی احتیاج به درمان دارند ؟
همانگونه كه گفته شد 10درصد مردان پس از سن بلوغ درجاتی از واریكوسل دارند ولی همه آنها احتیاج به درمان ندارند. اگر واریكوسل برای فرد، عارضهای ایجاد كند لازم است درمان انجام گردد. درغیراینصورت احتیاج به درمانی نیست .
عوارض واریكوسل چیست ؟
عوارض واریكوسل شامل ایجاد درد، آتروفی (كوچك شدن سایز و نرم شدن قوام بیضه) و ناباروری می باشد. درد ناشی از واریكوسل دردی با كیفت احساس سنگینی، كه با فعالیت و ایستادن تشدید یافته و با استراحت بهبود می یابد .
آیا بیمار مبتلا به واریكوسل بدون عارضه احتیاج به پیگیری دارد ؟
بلی؛ همانگونه كه گفته شد اگر واریكوسل عارضه ای ایجاد نكند احتیاج به درمان نیست. ولی لازم است بیمار بصورت ماهانه، خود را معاینه كند. و درصورت كوچك شدن سایز بیضه، و یا تغییر در قوام آن، لازم است توسط پزشك معاینه شود .
همچنین اگر بیمار مبتلا به واریكوسل ازدواج نكرده و یا خواستار داشتن فرزند دیگری در آینده می باشد، بایستی هر 6 ماه با آزمایش اسپرم، ازنظر باروری بررسی گردد و درصورت شروع تقییرات و ضعیف شدن نطفه احتیاج به درمان دارد .
آیا درمان دارویی برای واریكوسل وجود دارد ؟
جواب: خیر .
درمان واریكوسل فقط اقدامات مداخله گرانه (غیردرمان خوراكی یا دریافت دارو ازطریق تزریق) می باشد. در ساده ترین روش تزریق مواد ایجادكننده انسداد عروق از طریق پوست بداخل وریدهای بیضه مبتلاست كه این روش درصد موفقیت كمتر و عارضه درد مزمن و یا هیدروسل بیشتری می باشد .
روشهای جراحی واریكوسل چیست ؟
جراحی واریكوسل یا به اصطلاح پزشكی واریكوسلكتومی اقدام به بستن وریدهای بیضه مبتلا می باشد كه پس از انسداد این وریدها بتدریج بدلیل عدم حركت خون، وریدهای مسدود شده كوچك شده و از بین می رود و واریكوسل برطرف می گردد .این اقدام از طریق برش كوچكی بر روی پوست شكم به طول 2 -4 سانتیمتر قابل انجام است .
روشهای جدید جراحی واریكوسلكتومی چیست ؟
روشهای جدید واریكوسلكتومی یكی انسداد عروق از طریق كاتتریزاسیون وریدی و انسداد عروق مبتلا است. كه هزینه آن بالاست و درصد موفقیت آن بالا نیست ولی بصورت سرپایی و با كمترین درد انجام می گردد .
روش لاپاروسكوپی (laparoscopic varicocelectomy)كه امتیاز آن برش كوچكتر و بزرگنمایی حین جراحی، ولی بدلیل عدم دسترسی جراح به وریدهای فرعی، احتمال عود واریكوسل بیشتر است و همچنین سه برش بر روی پوست بجای یك برش انجام می گیرد .
روش میكروسرجری (microsurgical varicocelectomy)كه به عقیده بسیاری بهترین روش جراحی واریكوسلكتومی می باشد.
امتیازات آن بزرگنمایی حین جراحی و دسترسی به تمامی وریدهای فرعی می باشد ولی مدت زمان جراحی طولانی تر می گردد و ازنظر تكنیكی نیز مشكل می باشد.
امتیازات روش میكروسرجری نسبت به روش معمولی واریكوسلكتومیچیست ؟
در روش میكروسرجری با توجه به استفاده از میكروسكوپ حین جراحی و بزرگنمایی جراح، قادر است با دقت بیشتر وریدها را از شریان ( سرخرگ ) و عروق لنفاتیك )عروق برنده آب ) جدا كند و فقط وریدها را مسدود نماید .همچنین وریدهای با سایز كوچك را كه استعداد واریسی شدن در آینده دارد و منشاء عود واریكوسل درآینده خواهد بود. در روش جراحی معمولی قابل تشخیص نمیباشد درحالیكه در روش میكرسرجری بدلیل بزرگنمایی 4 -6 برابر توسط میكروسكوپ،جراح قادر است این وریدهای كوچك را نیز مشاهده كند و از عروق لنفاتیك و شریان مجزا نماید و مسدود كند .در نتیجه شانس عود واریكوسل در این روش بسیار كمتر و حدود نیم درصد ( یعنی موفقیت 99 /5 درصد ) میباشد همچنین بدلیل قابلیت بهتر در تمایز شریان و لنفاتیك و حفظ آنها احتمال آتروفی بیضه بدنبال جراح و یا ایجاد هیدروسل ( آب آوردگی بیضه ) بسیار نادر میباشد .
آیا واریكوسلكتومی عارضهای دارد ؟
درجواب بایستی گفت كه هر اقدام پزشكی احتمال عارضه دارد همانگونه كه عدم درمان واریكوسل نیز احتمال بروز عارضه دارد .
عوارض واریكوسلكتومی شامل :
-1احتمال عود واریكوسل كه در روش معمولی و سنتی واریكوسلكتومی5 % – 25% ذكر شده و در روش میكروسرجری نیم درصد میباشد .
-2ایجاد هیدروسل ( آب آوردگی بیضه ) كه احتمال آن در روش معمولی جراحی واریكوسلكتومی5 – 15 درصد و در روش میكروسرجری بسیار نادر گزارش شده است .
-3عارضه سوم احتمال آتروفی بیضه كه در روش جراحی معمولی كمتر از 3% و در روش میكروسرجری بسیار نادر گزارش شده است. ( اینجانب طی حدود 700 مورد واریكوسلكتومیمیكروسرجری كه انجام داده ام 4 مورد عود و هیچ مورد هیدروسل یا آتروفی نداشته ام. در حالیكه بیش از 200 مورد از این بیماران، مواردی بوده اند كه قبلا در مراكز مختلف تحت عمل واریكوسلكتومیبه روش معمولی قرار گرفته بودند ولی واریكوسل برطرف نشده بوده و یا عود كرده بود كه مجددا تحت عمل واریكوسلكتومیمیكروسرجری قرار گرفتند و موفق بوده است.
آیا عمل جراحی واریكوسلكتومیمنجر به معلولیت یا ناباروری می گردد ؟
این سؤالی است كه بسیاری از بیماران قبل از جراحی سؤال میكنند و درجواب بایستی گفت كه عمل واریكوسلكتومی جهت درمان یا جلوگیری از ناباروری انجام میگردد و خود منجر به ناباروری نمیگردد و پس از جراحی نیز فرد میتواند به فعالیتهای عادی روزمره و انجام ورزش و كار بطور معمول و قبل از جراحی بازگردد. لذا معلولیتی ایجاد نمیكند.
واریكوسل 2
گشادشدگی رگ های داخلی اسپرم باعث از بین رفتن بیضه ها می شود. شرایط متداول فعلی در 15% از مردان كلی جمعیت كره زمین و 40% از مردان ارزشیابی شده طی تحقیقات برای نازایی صادق است. زیرا رشد كردن یك واریكوسل ناقص كه معمولا مجاز دانستن برای جریان مداوم خون در جهت بیضه ها به شكم مشكل ایجاد میكند و اكثراتفاق افتادن آسیب های بیضه ایی به علت جریان برگشت غیر طبیعی خون از شكم در بیضه دان و بر ضد ساخت محیط زیستی برای رشد اسپرم میباشد . اهمیت این شرایط باید برای هزاران سال دیگر مشخص شود. در اولین سده سلیوس فیزیكدان یونانی برای اولین بار واریكوسل را چنین تعریف كرد:رگ های متورم و غیر طبیعی سر تا سر بیضه كه(از نظر طول ) كوچكترند و تغذیة نادرست تری دارند . عقاید و نظرهای گوناگونی در مورد چگونگی بوجود آمدن واریكوسل و مبتلا كردن افراد وجود دارد :
1ـ درجه بیضه دان. بیضة برآمدة طولانی درجة حرارت زیانبخشی كه موجب تولید اسپرم می شود .
2ـ تراكم غیر طبیعی غدة فوق كلیوی و اجسام كلیوی ممكن است مانع رشد عادی اسپرم شود .
3ـ جریان غیرعادی خون سیاهرگ از رشد بیضه دان جلوگیری كرده تولید محصولات زائد سوخت و ساز را افزایش می دهد و كاهش دستیابی به اكسیژن مغزی و ضروری برای رشد اسپرم را موجب میشود .
4ـ جریان غیر طبیعی خون می تواند مانع تراكم تستوسترون شود كه این تغییر می تواند مانع تولید اسپرم گردد . دورة طولانی واریكوسل باعث میشود جریان خون مانع تولید معمولی دو جنسیتی در مردان شود . واریكوسل جانبی سمت چپ در 85% از مردان با این مسئله (برگشت غیر طبیعی خون ) و واریكوسل سمت راست در 15% از مردان مشاهده شده و گرفتار شدن هر دو قسمت (چپ و راست ) این مسئله در 20% از مردان مشاهده شده. در طول مدت زمان طولانی یك واریكوسل یك طرفه ممكن است دو بیضه را مبتلا كند. بیشترین شرح احتمالی برای رشد معمولی واریكوسل روی سمت چپ تنهاست زیرا رگ چپی اسپرم درازتر از راستی است . منعقد كردن رگ چپی در رگ كلیة چپ به سمت راست ( نزدیكتر به محل تراكم سرخرگ منستریك ) مدتی كه رگ اسپرم راست فشار ضعیفی به سمت درونی واناكا وا دارد جریان برگشتی خون را در رگ اسپرم چپی به وجود می آورد. در حوضچه خون افزایش دما و تراكم در بیضه بوجود می آید و در بسیاری از مردان واریكوسل اصلی ممكن است بعدا و توسط مطالعه آثار آسیب دیده شده به بیضه ظاهر شود در این زمان دیگر با واریكوسل كوچكتر ساس سینیكال روبرو هستیم و ممكن است فرد مبتلا عقیم شود .
نتایج یك واریكوسل روی كیفیت و كمیت اسپرم است . بنابراین تشریح و پیش بینی آن مشكل بوده و به اصطلاح فشار نمونه غالباٌ به ایجاد كردن واریكوسل كه شامل یك كاهش رشد اندام های غیر عادی اسپرم و كاهش ماكیلیت است ختم میشود. تشخیص واریكوسل معمولاٌ می تواند روی مطالعات فیزیكی بیضه دان روی بیماران مستمر انجام شود . احساس واریكوسل معمولاٌ مانند یك كیسه دماست و هنگامی كه بیمار دراز كشیده باشد به طور چشمگیری كوچك میشود و یااز بین میرود. بیماران می تواند به پایین نگه داشتن زیاد جوابی دهند و غالباً جریان برگشتی خون می تواند در رگ های سمت چپ باشد گاهی اوقات یك واریكوسل ممكن است برآمده باشد كه تشخیص آن می تواند از میان مشاهدات پوستی صورت گیرد . اغلب بیضه روی یك طرف از واریكوسل كوچكتر از طرف دیگر است. در دسترس نبودن سونوگرافی باید به ساختن یك راه صحیح برای تأیید شدن ابتلا به واریكوسل منتهی شود. اندازة رگ ها و جریان غیرعادی خون می تواند به صورت سنجیده و حساب شده در سونوگرافی مورد بررسی قرار گیرد. اصلاح و ترمیم بیضه ها باید وقتی باشد كه منشأ عذاب یا درد یك واریكوسل یك تفاوت مهم در میان اندازة دو بیضه بوجود آورد .
امكانات درمانی برای كمك در برداشتن جراحی باروری و اصلاح واریكوسل عبارتند از : آنژوگرافی، ایمبولیزیشن، بارورسازی
آزمایشگاهی و تلقیح درون رحمی و روانپزشكی با كلوماید .
انجام جراحی و رسیدن به نتیجه بهبودی كامل در بالای 75% از مردان پیش بینی شده است. و توانایی بارداری برای بالای 65% از این افراد بعد از گذشت دو سال از ترمیم موفقیت آمیز بیضه این مردان بدست آمده است . حتی این مردان در بدترین جایی كه موارد مناسب برای بارورسازی آزمایشگاهی نبود توانستند قدرت بارداری خود را بدست آورند .
باز گرداندن واریكوسل اسپرم یا ماتیلستی در تا 69 55% از بیماران موفقیت آمیز بوده است كه 20 نفر از این مردان قادرند بعد از اصلاح واریكوسل بیرونی بدون مساعدت های دیگری پدر شوند. یك عمل جراحی داخلی و یك نیم اینچ شكاف در زیر خط كمر ساخته شده با یك گوشی تكنیكی میكروسورجیكال اینگوآنیال موجب ترمیم واریكوسل میگردد . در این عمل رگهایی كه زائد شناخته شده اند از اطراف حوضچه خون و بیضه جدا میشوند و پس از مسدود كردن آنها پوست را دوباره بخیه می زنند .
كل زمان مورد نیاز برای انجام این عمل جراحی سرپایی حدود 30 دقیقه و تا تكمیل كامل آن در نهایت دقت 45 دقیقه زمان لازم است . لازم به ذكر است كه تا كنون نزدیك به 95/. از افرادی كه مورد عمل جراحی قرار گرفته اند به بهبودی كامل رسیده و میزان عدم موفقیت این روش 1/. بوده است .
خون در اسپرم(همواسپرمیا)
دراین دوره بحث در مورد بیماریهای جنسی و راههای انتقال آنها داغ است.اسپرم محصول دستگاه تناسلی مرد است كه برای باروری زن ضروری و لازم است.بنا بر این بحث در مورد این سلول زنده بدن انسان و بیماریهای احتمالی آن كه یكی از این بیماریها خون در اسپرم است، جالب خواهد بود .
وجود خون در انزال موجب نگرانی شدید بیمار می شود كه بةشتر به علت ترس از ابتلای به سرطان است، با آنكه از نظر كلینیكی ارزش چندانی ندارد.در سنوات اخیر به خاطر استفاده بیشتر از كاندوم جهت جلوگیری از ابتلا به ایدز به شیوع این بیماری پی برده شده است و نسبتا” بیماری شایعی است .
آمار دقیقی از میزان شیوع آن در دست نیست.در جوانها، میانسالها و افراد مسن دیده می شود، معمولا” میانسالها بیشتر و بعد جوانها و افراد مسن دچار می شوند.ابتدا سنگ مجرای انزال را موجب آن می دانستند ولی در بسیاری كه سنگ مجرا داشته اند همواسپرمیا نداشتند .
علل همواسپرمیا :
در مقاله ای كه در radiology Clinical بوسیله Griffiths در سال 1991 به چاپ رسید، بیماریهای خارج پروستات مانند سنگ كلیه، مثانه، سیروز كبد و بیماریهای خونی را جزء علل آن ذكر كرده است ولی در بررسی و مقالات سالهای بعد این گروه از بیماریها از علل آن حذف شده اند و Richards علل آن را به شرح زیر ذكر می كند :
سرطان پروستات، سنگ مجرای انزال، سنگ پروستات(این خیلی شایع است واكثرا” بدون همواسپرمیا می باشد)، التهاب پروستات،التهاب كیسه منی، تومورهای كیسه منی(خیلی نادر است)، افراط در نزدیكی و در فواصل كم، نداشتن نزدیكی به مدت طولانی، طولانی بودن مدت نزدیكی و تخلیه ناگهانی كیسه منی اتساع یافته.
باید توجه داشت كه نیروی خروج انزال آنقدر زیاد است كه آن را چند متر پرتاب می كند.این امر ناشی از انقباض شدیدی است كه موجب آن می شود كه می تواند به عروق ظریف كیسه منی آسیب رسانده و باعث خونریزی شود .
اخیرا” علل دیگری منتشر شده كه به شرح زیر است :
1-تومورهای بیضه(چون تا 10 5 درصد انزال محصول بیضه است ).
2-متاستاز ملانوما Adamantinoma خوش خیم یا بدخیم .
3-پولیپ مجرای ادرار .
4-بیوپسی پروستات .
5-تزریقات داخل پروستات .
6- عفونت پروستات و همچنین ابتلا به Schistosoma .
7-متاستاز به كیسه منی .
8-تومور كلیه .
9-ساركوم پروستات .
10-ترموتراپی برای درمان BPH .
11-ممانژیومای مجرای پروستات .
12-آمیلوئید كیسه منی .
كسانی كه از نیوزیلند به آفریقا سفر كرده بودند،دو نفر آنها كه مبتلا به Schistosoma شده بودند، اولین علامت آن همواسپرمیا بوده است .
روی هم رفته نیمی از كسانی كه به همواسپرمیا مبتلا هستند عفونت علت آن است و چنانچه در بررسی ها و سونوگرافی ترانس ركتال علتی برای آن تشخیص داده نشد باید به بیمار اطمینان داد كه بیماری اهمیتی ندارد .
تبخال ناحیه تناسلی

عفونت اعضاء تناسلى و نواحى مقعد با ویروس تبخال ساده یكى از شایعترین علل بیمارىهاى مقاربتى در كشورهاى توسعه یافته است. علائم 7تا 4 روز بعد از تماس جنسى شروع مىشود كه ابتدا بهصورت سوزش موضعى است. مدت كوتاهى بعد از آن تاولهاى كوچك پر از مایعى بروز مىكنند كه پاره زخمى مىشوند. این زخم ها دردناك هستند و پوست ختنهگاه، نوك و جسم
آلت در مردان و لبهاى فرج، كلیتوریس، مهبل، و دهانه رحم در زنان ظاهر مىشوند. در مردان و زنانى كه راست روده ٔ آنها نیز در معرض تماس جنسى است، تاولها ممكن است در راست روده و حوالى مقعد بروز كنند . 5تا 3ها تاول روز باقى میمانند و بعد از آن رویه مىبندند و طى 10 روز با گذاشتن اثر زخم یا بدون آن ناپدید میشوند. هنگام عفونت، غدد لنفاوى كشاله ٔ◌ ران ممكن است متورم و دردناك شوند. علائم عمومى مثل تب و كوفتگى ممكن است با این عفونت همراه باشند. بعد از بهبودى ویروس در عقدههاى عصبى ناحیه مخفى مىشود و از آنجا ممكن است ظاهر شود و در  فواصل زمانى مختلف پوست را دوباره عفونى كند. حملات عود بیمارى ممكن است توسط تب بالا، بیماری، آفتاب سوختگی، یا  فشارهاى روحى برانگیخته شوند. این موارد عود ظرف 9تا 7 روز برطرف مىشوند و معمولاً شدت آنها كمتر از بیمارى اولیه  است .
عوارض
عوارض عفونتهاى ویروس تبخال ساده (دهانى و تناسلی) عبارتند از :
مننژیت (التهاب پرده ٔ مغز) و درگیرى اعصاب محیطى ( شامل یبوست، ناتوانى در دفع ادرار، و ناتوانى جنسى در مردان). اطفال، سالخوردگان، و افراد مبتلا به نقص ایمنى (افرادى كه بهمدت طولانى از استروئیدها استفاده كردهاند؛ مبتلایان به ایدز؛ و غیره) به ویژه آسیبپذیر هستند. زنان حامله ٔ◌ مبتلا به تبخال تناسلى فعال ممكن است براى جلوگیرى از عفونت نوزدان آنها با بیماریهاى متنوع و شدید و پیشگیرى از عقبماندگى ذهنى آنها، نیاز به سزارین داشته باشند. بیماران مبتلا به التهاب پوستى حساسیتى ممكن است به شكل مهلكى از عفونت ویروس تبخال ساده (اگزماهرپتیكوم) مبتلا شوند .
درمان
در حال حاضر درمانى براى تبخال تناسلى وجود ندارد. براى درد ناشى از تبخال مسكنهائى مثل آسپیرین و استامینوفن مناسب هستند. كمپرس با سرم نمكى (یك قاشق چایخورى نمك در یك لیوان آل) تسكین ها دهنده اسست و به پاكیزه نگه داشن تاول كمك میكند. پزشك داروى آسیكلوویر را بهصورت موضعى یا خوراكى تجویز خواهد كرد. این دارو در كاهش شدت علائم در عفونتهاى اولیه و ثانویه مؤثر است و وقتى براى پیشگیرى مصرف شوود میزان عود را كاهش مىدهد. با وجود این حتى اگر این دارو در آغاز عفونتهاى اولیه مصرف شود، از عود بیمارى جلوگیرى نمىكند .
درمان با ویتامین، مواد معدنى و داروهاى رنگی، نوردرمانى و رژیمهاى خاص غذائی، همگى در درمان عفونتهاى ویروس تبخال بیتأثیر هستند. باید به خاطر داشت كه تبخال دهانى مىتواند به اعضاء تناسلى سرایت كند و باعث تبخال ناسلى شود (براى توضیح زخمهاى دهانى ناشى از ویروس تبخال به مبحث این بیمارى مراجعه كنید). بنابراین باید هنگام عفونتهاى فعال دهانى از تماس دهانى تناسلى اكیداً خوددارى كرد. هنگام عفونتهاى فعال تناسلی، باید با استفاده از كاندوم از اعضاء تناسلى محافظت  كرد .
تبخال دستگاه تناسلی 2
علیرغم پیشرفت هر روزه دانش پزشكی تبخال تناسلی همچنان یك بیماری جنسی شایع در جوامع محسوب می شود. تبخال تناسلی در مردان و زنان یك بیماری منتقله از راه جنسی است كه برای ریشه كنی آن تا كنون روش درمانی قطعی یافت نشده است. عامل بیماری نوعی ویروس است كه به ویروس تبخال معمولی شباهت دارد. در واقع این دو ویروس از یك خانواده به نام هرپس هستند. در این بیماری حملات عود كننده به شكل بروز ضایعات دردناك در پوست و مخاط ناحیه تناسلی رخ می دهد .
علائم تبخال تناسلی :
1 – شامل تاولهای كوچك و متعدد در نواحی تناسلی است. كه پس از پاره شدن زخمهای دردناك به جا می گذارند كه بهبودی آنها در اولین بار ظهور بیماری ممكن است2 -4هفته به طول بیانجامد. معمولاً اولین عود مجدد چند هفته و یا چند ماه بعد روی می دهد كه به این دلیل كه ایمنی بدن این بار آمادگی بیشتری دارد تقریباً همیشه شدت و طول مدت درگیری مجدد، كمتراست .
2 – درد و سوزش خصوصاً درهنگام دفع ادرار وجود دارد .
3- همچنین احساس كسالت، تب و برجسته شدن گرههای لنفاوی ممكن است وجود داشته باشد. پس از بهبود اولیه، بیماری در اثر عواملی مجدداً شعله ورمی شود ولی معمولا عوارض نادر هستند وجای زخمها نیز معمولاً بر جا نمی ماند . ویروس در بدن باقی می ماند و شرایط مختلفی مانند ضعیف شدن ایمنی بدن ،استرس، داروهای ضد سرطان، موجب بروز مجدد زخمها می شود ولی دفعات بروز مجدد در طول یك دوره یكساله به تدریج كمتر می شود. بیماری تنها در افراد دچار نقص ایمنی و نوزادان مشكل آفرین است. به همین دلیل لازم است تا زنان باردار مبتلا برای جلوگیری از عفونت نوزاد خود، حتماً در این زمینه با پزشك مشورت كنند .
نشانه های تبخال تناسلی :
1- احتمال آلودگی بدون وجود علامت وجود دارد .
2- ایجاد برامدگیهای قرمز رنگ، زخمها به این صورت آغاز می شود .
3- گاهی زخمهای سطحی تبدیل به تاول شده و بعد تاولها پاره می شوند .
انتقال وتشخیص :
ترشحات زخمها مملو از ویروس بوده و انتقال از طریق تماس با زخمها صورت می گیرد. ممكن است كه ویروس تبخال معمولی (هرپس نوع اول) از طریق زخمهای سایر نواحی به ناحیه نات سلی منتقل شده و موجب ایجاد تبخال شود ولی این مورد به ندرت روی می دهد و هرپس نوع دوم بیشترین نقش را در ایجاد تبخال تناسلی دارد. با دیدن تاولها تشخیص داده می شود، اما می توان مایع داخل تاولها را در آزمایشگاه مورد بررسی قرار داد .
درمان :
درمان شامل استفاده از داروهای خوراكی ضد ویروسی مانند آسیكلوویرو… می باشد انواع موضعی این داروها نیز موجود هستند اما به اندازه خوراكی مؤثر نیستند. دارو باید توسط پزشك تجویز شود. باید از تماس دست با زخمها خودداری شود برای مصرف داروهای موضعی می توان از دستكش یكبار مصرف استفاده كرد. ارتباط جنسی در این مراحل موجب ابتلای فرد سالم می شود در حال حاضر روشهای متعددی برای پیشگیری از این بیماری توصیه می شود ولی هیچیك از این روشها نمی توانند كاملاً قابل اطمینان باشند. بیشتر افراد مبتلا علامت ندارند و یا علائم خفیفی دارند.حمله تبخال تناسلی را می توان با داروهای خوراكی و موضعی كنترل كرد .
پیشگیری :
1- بهترین راه پشگیری،ارتباط جنسی معقول ومطمئن است .
2- زمانی كه زخم یا تاول وجود دارد باید از ارتباط جنسی خودداری شود
3- تا بهبودی كامل از رفتن به استخر خودداری شود .
4- اگرعفونت غیرفعالاست مخصوصاً اگرعود مكررضایعات و جود داشته باشد، باید از كاندوم استفاده شود .
5- در مواردی كه مادر مبتلا میباشد بهترین روش جهت پیشگیری از ابتلای نوزاد، انجام سزارین به جای زایمان طبیعی است .